Nuttige tips2019-01-17T18:27:01+00:00
Loading...

Nuttige tips

Tempo 100 Ontheffing
Sinds 1998 bestaat de mogelijkheid tot het verkrijgen van een Tempo-100 Ontheffing. Indien uw personenwagen / caravan combinatie aan bepaalde eisen voldoet, mag u met deze combinatie in plaats van de toegestane 80 kilometer per uur, 100 kilometer per uur rijden. Voor deze ontheffing kunt u terecht bij Dekra Nederland. Dekra komt zelfs bij u thuis


Ruimere mogelijkheden zonder BE-rijbewijs
Automobilisten zonder BE-rijbewijs mogen vanaf 2013 een caravan trekken die zwaarder is dan het ledig gewicht van hun eigen auto zonder speciaal aanhangerrijbewijs, zolang de totale toegestane maximum massa minder is dan 3500 kg. Dat is een van de gevolgen van de invoering van de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn. Nu is het nog zo dat een automobilist zonder BE alleen een aanhanger mag trekken die lichter is dan het ledig gewicht van de auto en de totale toegestane combinatie minder dan 3500 kg weegt. Die eerste beperking vervalt straks.


Aanpassing toegestane maximum massa
De toegestane maximum massa (TMM) van een caravan is het gewicht van de lege caravan vermeerderd met de maximale belasting van de caravan. Verlaging van de TMM kan met het formulier Aanvraag aanpassing toegestane maximum massa.


Vervanging kentekenbewijs
Is het kentekenbewijs vermist dan kunt u via  RDW een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Met deze nieuwe online dienst kunnen voertuigeigenaren sneller, eenvoudiger en op elk gewenst moment een vervangend kentekenbewijs aanvragen.


Watervoorraad aftappen
Als de caravan voor langere tijd niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld gedurende de winterperiode, is het noodzakelijk om het gehele watersysteem (tanks, leidingen, boiler) goed af te tappen. Schakel hiervoor eerst de stroom uit en zet alle kranen open zodat het water in de leidingen goed kan weglopen. Blaas met de mond via een openstaande kraan de laatste restjes uit de leidingen. Vergeet niet om ook het spoelwaterreservoir van het cassettetoilet af te tappen. Mocht men toch water in de boiler laten zitten kan dit bevriezen en de boiler ernstig beschadigen.


Voorkom Schimmelvlekken
Tijdens het gebruik van uw voortent kunt u te maken krijgen met schimmelvorming op uw Ten Cate tentdoek. Schimmels ontstaan vaak in een vochtige omgeving, waar niet goed geventileerd wordt. De schimmels ontstaan doorgaans niet op de vezels van het Ten Cate doek, maar op het vuil dat zich op het doek heeft gehecht. Dit is meestal de niet gecoate binnenkant van de voortent.


Wat te doen bij een krakende koppeling
In de vakantietijd horen wij van veel mensen de klacht dat de koppeling kraakt. Als men een bocht maakt, hoor je een vreselijk krakend geluid dat door merg en been gaat. Dat kraken helemaal voorkomen is een utopie, maar je kan er wél wat aan doen. Het kraken is een resonantie van ongelijkmatig bewegen van de koppeling op de trekhaakkogel. Het eventuele geluid wordt versterkt door de auto die als een klankkast op het geluid werkt. Een opeenhoping van vuil en stof is vaak de boosdoener van het piepende geluid. Daarom is de oplossing streven naar zo min mogelijk stof tussen de frictiematerialen. Schoonmaken en schoonschuren dus! Je moet de kogel zo glad, schoon en vetvrij mogelijk maken. Met schuurpapier korrel 200 kun je eventueel de kogel gladder schuren. Vet moet van de kogel af! Je kunt de kogel het beste reinigen met thinner of spiritus voor een vetvrij resultaat. Eventueel kun je de frictie elementen hier ook mee reinigen indien nodig.


Aansluitschema 13 polige stekker
Multicon of Jaeger. Het grote voordeel van het Multicon systeem is dat de oude 7-polige stekker nog steeds in de stekkerdoos past. Dit is handig als u naast een caravan ook een fietsdrager of aanhanger wilt aansluiten. Toch zijn de meeste nieuwe auto’s en caravans vaak al voorzien van het minder storingsgevoelige Jaeger systeem. Het 13-polige Multicon- en Jaegersysteem zijn niet uitwisselbaar. Het enige nadeel van de Jaeger stekker is dat de oude 7-polige stekker niet meer in de stekkerdoos past. Het systeem is niet uitwisselbaar met andere stekkers. Wel bestaan er adapters om de oude 7-polige stekkers op het Jaeger systeem aan te sluiten; probleem is wel dat de mistlamp dan niet werkt.


Met de caravan in de bergen
Enkele berg- en pas wegen zijn verboden voor caravans, maar is er geen verbod dan is in principe de weg te rijden met een caravan. Uiteraard wil dat niet zeggen dat u met uw combinatie elke weg kunt rijden en soms is het verstandiger een bepaalde bergweg te mijden. Het rijden in bergen vergt voor bestuurders van caravancombinaties meer kennis, ervaring en gevoel dan het rijden op vlakke wegen. Naast stuurmanskunst is met name een goede beheersing en bediening van de auto van belang.